I Vårbrevet skrev vi om Olaf Gundersrud som har samlet Billingstads historie mellom to permer. Nå er boka klar (og omtalt i Budstikka).Er i salg hos JOKER.

 

 

Svein Tytis "portrett" av sin morfar.
Utlånt av Svein Tryti 

Kunstnere på Billingstad

TORSTEIN TORSTEINSON (1876-1966) - MALER Født i Kristiania og oppvokst i Drammen. Bosatt i Paris fra 1909, inntil han flyttet til Asker i 1925. Flyttet til nybygget hus på Billingstad (hjørnet Stasjonsveien og Billingstadveien) i 1933, der han bodde til sin død. Mest kjent for fargesprakende skogsinteriører og frodige akter. Malte også en del portretter, også av Billingstadbeboere. Representert med hele 9 bilder på Nasjonalgalleriet. Hans datter bor fortsatt i huset. Hans barnebarn, Svein Tryti (f. 1948) har gjort huset berømt gjennom sin bok ”Bestefars hus”, som var bestselgende bok i Bokklubbens barnebøker i 1991. Svein Tryti er i dag bosatt i Sverige, og har markert seg som en fremragende maler og collagekunstner.

JENS BJØRNEBO (1920-76) - FORFATTER En av dette århundrets mest kjente og omstridte norske forfattere. Samfunnskritiker. Kjøpte hus på hjørnet av Billingstadveien og Nordengveien omkring 1968 og bodde der til sin død. Hans familie bor fortsatt i huset.

REIULF RENBERG (1910-1980) – BILLEDHUGGER Laget blant annet ”Askerpiken”, som i dag står utenfor Venskaben i Asker. Bodde i mange år i Billingstadveien

MIMI FALSEN (1861-1957) – MALERINNE ”Kunstmennesket”, bodde i mange år hos sin søster ”fru hoffjegermesterinne Inga Falsen Gjerdrum på Askengen”. Var en naturlig del av kunstnermiljøet i Asker på den tiden. Nær omgang blant annet med Garborgs, Wentzels, Olav Sletto m.fl. Hun er representert i Nasjonalgalleriet.

ROLF HIORTH SCHØYEN (1887-1932) – FORFATTER Født i Kristiania, men bodde i Bekkeveien på Billingstad fra begynnelsen av tyveårene og frem til sin død. Utga flere diktsamlinger. Kjent for ”virtuos ord¬kunst og innlevelse i barnets verden”. Skrev også flere skuespill og romaner. Konsulent ved Nasjonalteatret. Oversatte blant annet flere stykker av Shakespeare.

Ekstra informasjon